Dental Implant

Dental Implant

Diş kayıplarının ya da meydana gelen travmaların sonucunda, fizyolojik olarak oluşan kemik erimeleri, çene kemiğinin seviyesinin ve hacminin azalmasına sebep olmaktadır. İmplant uygulamalarının ana hedefi; implantlar ve bunlardan destek alan implant üstü protezler ile her türlü dişsizliğin ve eksik fonksiyonların giderilmesidir.

Tedavi Süresi:   1-4 ay

Dental Implant

 

Dental İmplant Nedir?

 

Dental implantlar, diş eksikliklerini gidermek üzere tasarlanmış titanyumdan yapılmış diş kökleridir. İmplant, titanyum vida, abutment ve protez olarak 3 parçadan oluşur. İmplantın titanyumdan yapılan ve diş kökü görevi üstlenen tarafı kemiğin içinde kalan kısmıdır. Protez dayanağı (Abutment) kemik içindeki titanyum köke vidalanan ve üstüne takılacak olan proteze destek oluşturur.

 

Günümüzde dental implantlar titanyumdan üretilmektedir. Titanyum, vücutta herhangi bir alerjik reaksiyon oluşturmadan kemikle kaynaşabilme özelliğine ve çiğneme kuvvetlerine direnç gösterebilecek dayanıklılığa sahip bir materyaldir.

 

 

Kimlere İmplant uygulanabilir?

 

Tekli diş eksikliğinin tedavi seçenekleri implant ya da köprü tedavisidir. İmplant uygulanması halinde boşluğun yanındaki dişlere herhangi bir işlem yapılmadan tedavi sağlanabilir.

 

Çoklu diş eksikliğinin tedavi seçenekleri arasında implant, köprü ya da hareketli protezler bulunur. İmplant tedavisinin tercih edilmesi halinde kullanılacak implant sayısı kapatılacak boşluğun büyüklüğüne bağlı olarak değişiklik gösterebilir. İmplant kullanımı ile komşu sağlam dişlere herhangi bir işlem yapılmadan ve protez kullanmadan çoklu diş eksikliği giderilmektedir.

 

Total dişsizlik, ağızda hiç dişin olmadığı durumdur.  Tedavi seçenekleri arasında implant tedavisi ya da total protez (damak) bulunmaktadır. Total dişsizlik hastalarında görüntüleme sonrası yerleri tespit edilen noktalara 4 ya da daha fazla sayıda implant yerleştirilerek sabit bir protez uygulanabilir. Bazı durumlarda ise 2 ya da 4 implanttan destek alınarak hareketli total protez uygulanabilir. İmplant destekli bu protezler her ne kadar hareketli olsa da total protez (damak) kullanımından daha rahattır.

 

Diş eksikliklerinde implant uygulaması diğer alternatif yöntemlere göre daha konforlu, estetik ve fonksiyonel bir tedavi sağlar.

 

 

İmplant Uygulanması

 

İmplant uygulaması çoğunlukla, lokal anestezi altında yapılan bir işlemdir. İşlem sırasında herhangi bir ağrı ya da konforsuzluk hissetmezsiniz. Doktorunuzun önerilerine uymanız durumunda, işlem sonrasında da sizi rahatsız edecek bir ağrı yaşamazsınız.

 

Hasta isteğine göre implant işlemleri sedasyon ya da genel anestezi altında da yapılabilir.

 

İlk muayene: ilk muayenede genel sağlığınız, genel ağız durumunuz, eksik dişlerin konumu ve sayısı ile dişeti sağlığınız gibi durumlar saptanır. Daha sonrasında kemik miktarını ve kalitesini öğrenmek amacıyla çeşitli görüntüleme tetkikleri yapılır. Bu şekilde çenenin hangi noktalarına,kaç adet implant yapılacağı ve nasıl bir protez uygulanacağına karar verilir.

 

İmplant operasyonu lokal anestezi, sedasyon ya da genel anestezi altında yapılır. Bu operasyonda çene kemiğinize implantlar yerleştirilir ve genellikle implantların üzeri dişeti ile kapatılarak osseointegrasyon adı verilen bekleme (kemikleşme) sürecine geçilir. Bu bekleme süreci yapılan işleme, kemik yapınıza bağlı olarak farklılık göstermekle birlikte 2 - 6 ay arasında değişmektedir. Kemik ekleme ya da sinüs lift (sinüs kaldırma) işlemleri yapıldı ise bu süre daha da uzayabilir. Osseointegrasyon süresi sonunda kemikle kaynaşmış olan implantların üzerine dişetinizi şekillendirmek üzere iyileştirme başlığı adı verilen parçalar takılır. Bu şekilde dişetinizin şekillenmesi için de yaklaşık 1 hafta beklendikten sonra protezinizin yapım aşaması başlar.

 

 

İmplant tedavisinin başarısı

 

İmplant tedavisinin başarı oranı, %98 gibi yüksek oranlardadır. Bu oran 15 yıllık takip sürecinde de %90 civarındadır. Bu yüksek başarı oranının sağlanabilmesi için hastanın implantların bakımını ve düzenli doktor kontrolünü ihmal etmemesi gerekmektedir. Unutulmaması gereken diğer bir nokta da sigara içen bireylerde bu yüksek başarı oranı %70’lik bir orana kadar düşmektedir.

 

İmplantların kemikle kaynaşmaması durumunda implant çıkartılır ve bölge temizlenerek yerine yeni bir implant uygulanır. Bu uygulama esnasında bazen ilave cerrahi işlemler gerekebilir ve bekleme süresi uzayabilir.

 

 

İmplant bakımı ve kontroller

 

Doğal dişlerinizde olduğu gibi, implantlarınıza da özenli bakım uygulamalı ve iyi bir ağız hijyeni sağlamalısınız. Her ne kadar implantlar ve üzerine yapılan protetik yapılarda çürük oluşmasa da implantın etrafındaki dişetinde enfeksiyon gelişebilir ve bu enfeksiyon implantın etrafındaki kemiğe sirayet ederek kemik kaybına ve tedavi edilmezse implantın kaybına neden olurlar. İmplant çevresinde oluşan bu enfeksiyonel duruma peri-implantitis adı verilir. Periimplantitisin aşamalarına göre çeşitli tedavileri olsa da ilerlemiş durumlarda implantın çıkartılması gerekebilir. Bu gibi olumsuz durumlarla karşılaşmamak için implantınızın bakımına özen göstermeniz ve doktorunuzun önerdiği aralıklarla kontrollere gelmeniz oldukça önemlidir.

 

WhatsApp
Bizi Arayın