Zayıf bir dişi (örneğin, çürüme) kırılmadan korumak ya da kırık diş parçalarını bir arada tutmak için Kırılmış ya da fazlasıyla aşınmış olan bir dişi iyileştirmek için Ağızda fazla dişin olmadığı durumlarda, büyük bir dolgular yaparak dişi kaplamak ve desteklemek için Diş köprüsü yapmak için Yanlış şekil verilmiş ya da rengi deforme olmuş dişi kaplamak için Diş implantasyonunu kaplamak için
Tedavi Süresi: 3-5gün
Diş kronu, dişin şeklini ve büyüklüğünü, gücünü ve/veya görünümünü geliştirmek için dişin üzerine yerleştirilen diş şeklinde bir kaptır.
Diş kronu, dişin şeklini ve büyüklüğünü, gücünü ve/veya görünümünü geliştirmek için dişin üzerine yerleştirilen diş şeklinde bir “kap”tır.
Kron, yerine yapıştırıldığında, tam olarak diş eti çizgisinde durur ve üstündeki dişin tüm görünür kısmını örter.
Diş kronu aşağıdaki durumlarda gerekli olabilir:
Kalıcı kuronlar tüm metaller, porselen karışımlı metaller, tüm reçine veya seramiklerden yapılabilir.
Bir dişin kron için hazırlanması genellikle diş hekimine iki ziyaret gerektirir; ilk adım dişin incelenmesi ve hazırlanmasını kapsarken, ikinci ziyaret kalıcı kronun yerleştirilmesini kapsar.
İlk Ziyaret: Dişin incelenmesi ve hazırlanması
Kron hazırlığı için yaptığınız ilk ziyaretinizde, diş hekiminiz kron ve çevresindeki kemik alanında bulunan diş köklerini kontrol etmek için birkaç röntgen çekebilir. Eğer diş aşırı çürümüşse veya dişin pulpasında meydana gelebilecek bir enfeksiyon veya yaralanma riski varsa, ilk olarak kanal tedavisi yapılabilir.
Kron yapma süreci başlamadan önce, diş hekiminiz diş çevresi ve dişeti dokusuna anestezi uygulayacaktır (uyuşturmak). Sonra, kron yapılacak olan diş krona yer açmak için çiğneme yüzeyi ve kenarlarından doldurulacaktır. Dişten alınacak olan miktar yapılacak kron türüne bağlıdır (örneğin, tüm metal kronlar porselen veya porselen karışımlı metal kronlardan daha incedir, bu da diş yapısında daha az bir kaldırma işlemi gerektirir). Eğer dişin büyük bir alanı (çürük veya hasar nedeniyle) yoksa diş hekiminiz, kronu destekleyecek dişi "oluşturmak" için dolgu malzemesi kullanılacaktır.
Diş şekillendirme işleminden sonra, diş hekiminiz dişinizi kaplayan kronun durumuyla ilgili bir izlenim testi yapmak için bir macun kullanacaktır. Bu test kronunun üst ve alt dişi ısırma esnasındaki etkiyi olumsuz etkilemediğinden emin olmak adına da uygulanır.
Bu testten elde edilen veriler kronun yapılacağı diş laboratuarına gönderilir. Kron genellikle iki hafta içinde diş ofisine tekrar gönderilir. Eğer kron porselenden yapılırsa, diş hekiminiz komşu dişlerin rengine en yakın olan gölgeyi seçecektir. Bu ilk ziyaretinizde, diş hekiminiz hazırlanan dişi kaplayacak ve koruyacak geçici bir kron yapacaktır, bu esnada sizin kalıcı kronunuz yapılıyor olacaktır. Geçici kronlar genellikle akrilikten ve geçici çimento kullanılarak yapılır.
İkinci Ziyaret: Kalıcı diş kronunu taktırma
İkinci ziyarette, diş hekiminiz geçici kronu kaldırıp kalıcı kronunun uyum ve renk kontrolünü yapacaktır. Eğer her şey kabul edilebilirse lokal anesteziyle diş uyuşturulacak ve yeni kron kalıcı olarak yerine takılacaktır.
Geçici diş kronları, kalıcı diş kronları takılana dek bir süreç ürünü olduklarından, diş hekimleri bu konuda birkaç önlem sunar. Bunlar, aşağıdakileri içerir:
Onlay ve 3/4 kronları, diş kron tekniğindeki varyasyonlardır. Bu kronlar ve daha önce tartışılan kronlar arasındaki fark, diş altında bulunan kapsam alanlarıdır. "Geleneksel" diş kronları tüm dişi kapsar; onlay ve 3/4 kronları dişin altında daha az bir alanı kapsar.
Diş kronlarının ortalama ömrü 5 ile 15 yıl arasında değişir. Bir kronun ömrü "aşınma ve yıpranma" miktarına bağlı olmakla birlikte, oral hijyeninize ve kişisel ağız alışkanlıklarınıza göre (diş gıcırdatma veya kenetlenmesi, buz çiğneme, tırnak yeme ve nesneleri dişlerinizle açma gibi alışkanlıklardan kaçınmalısınız) bu süre daha da uzatılabilir.
Diş Kronları Özel Bir Bakım Gerektirir Mi?
Diş kronları herhangi özel bir bakım gerektirir ama bu, diş kronuyla kaplanan bir dişin alt yüzeyinin çürümeyeceği veya diş eti hastalıklarından korunacağı anlamına gelmez. Bu nedenle, dişlerinizi, özellikle de diş kronunun diş etini etkilediği bölgeyi, günde iki kez fırçalamaya ve günde bir kez diş ipiyle temizlemeye dikkat edin.